Een bedrijfswoning vs Een normale woning

Zakelijk

Veel ondernemers vinden het handig om naast hun bedrijf te wonen, zodat ze gemakkelijk werk en privé kunnen combineren. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een bedrijfswoning en een normale woning? Deze vraag wordt vaak gesteld door vastgoedeigenaren. In dit artikel geven we het antwoord.

Bedrijfswoning

Het verschil tussen een bedrijfswoning of dienstwoning en een normale woning is dat de bewoning van een bedrijfswoning noodzakelijk is voor de uitvoering van het bijbehorende bedrijf. De bewoners van een bedrijfswoning moeten dus op een bepaalde manier verbonden zijn met het bedrijf, bijvoorbeeld eigenaar. Voor een normale woning gelden er geen verdere beperkingen en mag de woning door iedereen bewoond worden. Als je niet zeker weet of je woning een bedrijfswoning is, kun je dat controleren in het bestemmingsplan. Je kunt eenvoudig je adres invoeren op de website www.ruimtelijkeplannen.nl en de huidige bestemming bekijken. Als het bestemmingsplan niet online zichtbaar is, kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Bedrijfswoning los verkopen zonder bedrijfspand

We krijgen steeds vaker de vraag of het mogelijk is om een bedrijfswoning zonder bijbehorend bedrijfspand te verkopen. In de praktijk komt het namelijk vaak voor dat het bedrijf is gestopt of dat de bedrijfswoning wordt afgesplitst en los wordt verkocht, waardoor alleen de bedrijfswoning overblijft. Formeel gezien mag een bedrijfswoning, vanwege haar bestemming als bedrijfspand, niet worden gebruikt door bewoners die geen connectie hebben met het bedrijf. Daarom zijn losse bedrijfswoningen erg lastig te verkopen, maar er zijn zeker mogelijkheden.