taxatie vs
waardebepaling?

Zakelijk

Wat is het verschil tussen een zakelijke taxatie en waardebepaling?

Een zakelijke taxatie en een waardebepaling zijn verschillend van elkaar. Desondanks hebben een waardebepaling en een zakelijke taxatie wél hetzelfde doel: het berekenen van de waarde van een object.

Taxatierapport is bindend

Er zitten kosten verbonden aan het opstellen van een taxatierapport. Dit komt doordat het rapport officieel is en onder meer gebruikt wordt voor de aanvraag van een hypotheek. Omdat een juiste, actuele waarde zo belangrijk is voor een hypotheekverstrekker is het belangrijk dat de taxatie aan bepaalde voorwaarden voldoet. De waarde van het bedrijfspand moet de hypotheek dekken die door de bank verleend wordt. Bij taxatierapporten voor bedrijfsmatig vastgoed gebeurt de plausibiliteitstoets door een plausibiliserend taxateur. Die onderschrijft of wat de uitvoerend taxateur zegt plausibel is en zet daarvoor zijn handtekening. Goed om te weten: we zijn aangesloten bij het Taxatie Management Instituut (TMI).

Waardebepaling is gratis en vrijblijvend

Een waardebepaling kan gebruikt worden voor de verkoop of verhuur van je bedrijfspand. De waardebepaling is niet zo uitgebreid uitgewerkt als een taxatie, maar biedt wel voldoende informatie voor het vaststellen van een verkoop- of verhuurprijs van je bedrijfspand. Ook heb je door de informatie uit een waardebepaling een duidelijk beeld van het budget voor een eventueel nieuw bedrijfspand. Misschien wel het allerbelangrijkste is dat een waardebepaling gratis en vrijblijvend is.