VVO
en BVO

Zakelijk

Wat is het verschil tussen verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) en bruto vloeroppervlak (BVO)?

In de zakelijke markt komen verhuurbaar vloeroppervlak en bruto vloeroppervlak veel terug. Bij huur wordt uitgegaan van het VVO en bij koop van het BVO of WO. Wat is nu het verschil tussen het VVO en het BVO? Deze vraag wordt in dit artikel beantwoord.

VVO

Met het verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) wordt het nuttige vloeroppervlak van een pand bedoeld. Het gedeelte waar een bedrijf zijn/haar bedrijfsactiviteiten kan uitvoeren. Hiermee wordt specifiek bedoeld de vanaf de grond gemeten oppervlakte van ruimte(n) tussen opgaande, omhullende scheidingsconstructies. Voor het berekenen van het VVO zijn ook handigheden bedacht. Zo is de VVO van een ruimte(n) de GO vermeerderd met de glaslijncorrectie.

BVO

Met het bruto vloeroppervlak (BVO) wordt net als bij de VVO de vanaf de grond gemeten oppervlakte van ruimte(n) tussen opgaande, omhullende scheidingsconstructies bedoelt. Anders dan bij het VVO geldt hier niet de voorwaarde dat een bedrijf zijn/haar bedrijfsactiviteiten moet kunnen uitvoeren. Dit betekent dat bijvoorbeeld een liftschacht, trapgat of bergruimte meegerekend moet worden.

Het BVO wordt bijvoorbeeld o.a. gebruikt om de energiebehoefte te berekenen en een gebouwanalyse uit te voeren.