“De woningprijzen móeten wel een keer stabiliseren”

Elk kwartaal zoomt makelaar/directeur Joris Welten uit. Enerzijds om de laatste ontwikkelingen in de markt op een rij te zetten. Anderzijds om stil te staan bij het reilen en zeilen op kantoor. Zijn belangrijkste conclusie op weg naar 2022? “De woningprijzen móeten wel een keer stabiliseren.”

 

 

 

 

Elk kwartaal deelt onze makelaar/directeur Joris Welten zijn visie op de woningmarkt. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen? Kunnen we grote veranderingen verwachten? En wat betekenen die voor mensen die een woning willen kopen of verkopen? Dit keer blikken we vooruit op 2022. Een jaar dat volgens Joris voorzichtige signalen vertoont van afkoeling en stabilisatie…

 

“Als 2021 ons iets heeft laten zien, is het dat woningbezit waardevoller is dan ooit.” Joris begint zijn vooruitblik op de komende maanden met een terugblik op het afgelopen jaar. “Dat heeft volgens mij twee belangrijke redenen. Allereerst zijn mensen door corona meer waarde gaan hechten aan een fijn thuis. Om er te leven, maar óók om er – deels of zelfs volledig – te werken. Daarnaast zijn de rentes nog steeds laag, is het rendement op spaargeld minimaal en in sommige gevallen zelfs negatief. Dan kun je je geld beter in ‘stenen’ stoppen.”

Stijgende rentes

Voor een woning hadden mensen in 2021 dan ook veel geld over. Of dat in 2022 zo blijft? Joris denkt van wel. Maar tegelijkertijd ziet hij wel dingen veranderen. “Mensen zullen altijd de behoefte blijven hebben om groter of mooier te wonen, zeker als de economie blijft groeien. Maar nu de rentes iets stijgen, kunnen die – hoewel ze nog steeds relatief laag zijn – een effect hebben op de markt.”

Joris Welten“Van enige stabilisatie lijkt wel sprake”

Stabilisatie

Een concreter signaal voor enige afkoeling van de markt is volgens Joris het licht teruglopende aantal bezichtingen van een woning. “Die ontwikkeling zagen we eind vorig jaar al een beetje. In plaats van vijftien tot twintig bezichtigingen per woning aan het begin van 2021, zijn dat er nu iets minder. Of dat hard bewijs is dat de markt stabiliseert? Dat is te kort door de bocht. Maar mensen overbieden ook minder vaak op de vraagprijs van een woning dan een jaar geleden. Van enige stabilisatie lijkt dus wel sprake.”

Gunstig jaar

Voor mensen die zoeken naar een woning biedt die voorzichtige stabilisatie perspectief volgens Joris. “In het laatste kwartaal van 2021 waren volgens Funda minder mensen actief op zoek naar een huis. Dat betekent dat de vraag wat afneemt, en dat is altijd goed voor mensen die iets willen kopen. Voor kopers kan 2022 dus weleens een heel gunstig jaar worden. Met meer keuze en minder stress.”