Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan is het slim om dit jaar nog een energielabel aan te vragen. Vanaf 1 januari 2021 wordt het aanvragen van zo’n label namelijk fors duurder. Een label is zowel verplicht bij de verkoop als voor de plaatsing van advertenties op bijvoorbeeld Funda.

Verkoopplannen? Vraag een energielabel aan!

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen volgens een nieuwe aanpak bepaald. Dat moet zorgen voor meer inzicht in de energiezuinigheid van de woning, maar ook in alle maatregelen die daaraan kunnen bijdragen. Ook belangrijk: vanaf 1 januari is een geldig label is een harde vereiste om een woning aan te bieden op bijvoorbeeld Funda.

In 2020: ongeveer tien euro
Tot en met 31 december kun je het huidige label aanvragen: het vereenvoudigd energielabel (VEL). Daarvoor geef je online een aantal kenmerken van je huis door. Op basis daarvan wordt het energielabel bepaald. Het VEL kost ongeveer tien euro en blijft – ook na 1 januari 2021 – tien jaar geldig.

In 2021: meer dan 150 euro
Vanaf 2021 vindt de bepaling van het energielabel niet meer digitaal plaats. Voortaan moet je dan een afspraak maken met een energieadviseur. Die komt langs, inspecteert de woning en bepaalt hoeveel energie de woning verbruikt (op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen en warmtebronnen).

Het voordeel van die nieuwe aanpak: een opname is een stuk nauwkeuriger. Het nadeel: de aanvraag wordt fors duurder. Het nieuwe energielabel gaat waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro kosten. Bovendien is een label voortaan verplicht voor het plaatsen van de woning op Funda. Reden genoeg dus om dit jaar nog een VEL aan te vragen als je je woning in de komende tien jaar wil verkopen.

We helpen onze verkopers en relaties graag!
Heb je vragen over het aanvragen van het energielabel? Of kom je er niet uit? Bel ons dan gerust. Maike van der Waals of Simge Temel kunnen je er alles over vertellen: 0412 63 29 28 of mail naar oss@krabben.nl.