“De woningprijzen móeten wel een keer stabiliseren”

Elk kwartaal zoomt makelaar/directeur Joris Welten uit. Enerzijds om de laatste ontwikkelingen in de markt op een rij te zetten. Anderzijds om stil te staan bij het reilen en zeilen op kantoor. Zijn belangrijkste conclusie op weg naar 2022? “De woningprijzen móeten wel een keer stabiliseren.”

 

 

 

 

Hoe gek het er op de woningmarkt ook aan toegaat, veel mensen denken dat er minder woningen verkocht worden dan voorheen. Ten onrechte, stelt Joris. “Gemiddeld worden nog evenveel huizen en appartementen verkocht als aan het begin van dit jaar en het jaar ervoor. Tegelijkertijd begrijp ik wel waar die indruk bij mensen vandaan komt. Het aanbod neemt namelijk al enige tijd af. En dus komen er ook minder woningen voorbij. Bovendien is de vraag vele malen groter dan het aanbod en wordt een woning vaak al binnen enkele dagen verkocht.”

Kleine woningvoorraad

Kopers hebben dus minder te kiezen. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Joris. “De beschikbare woningvoorraad is nog nooit zo klein geweest. Maar de interesse is onverminderd groot. Als we momenteel een woning online plaatsen, krijgen we binnen een paar uur soms wel dertig aanvragen voor een bezichtiging. Van die dertig worden het er steeds negenentwintig niet. Voor die mensen begint het hele riedeltje weer opnieuw bij het volgende adres. En zijn ze zelf een keer de gelukkige? Dan moeten ze een woning ook nog kunnen kopen natuurlijk.”

Overheidsingrijpen

Daarmee snijdt Joris een tweede ‘probleem’ aan: door het lagere aanbod stijgen de prijzen. “Ik vraag me weleens af wanneer we de grens bereiken”, aldus de makelaar/directeur. “Vast staat dat de woningprijzen wel een keer móeten stabiliseren. Of daar overheidsingrijpen voor nodig is? Dat hoor je wel steeds vaker. Het is zelfs al gebeurd, kijk maar naar het verlagen van de overdrachtsbelasting voor starters. Of het afschaffen van de ‘jubelton’: een belastingvrije schenking van 100.000 euro.”

Joris WeltenEr zal iets moeten gebeuren om de markt in beweging te houden

Proefballonnetjes

Joris verwacht de komende maanden meer proefballonnetjes van de overheid. Bijvoorbeeld het verder beperken van de renteaftrek en het belasten van de overwaarde van een woning. “Er zal iets moeten gebeuren om de markt in beweging te houden. Overheidsingrijpen kán werken, maar kan er ook zomaar voor zorgen dat verhuizen minder aantrekkelijk wordt. Dat is ongewenst, want daardoor komt een gezonde doorstroming in gevaar. Het grootste probleem blijft het tekort aan woningen. Dus dáár zal de oplossing vooral gezocht moeten worden.”

Gas geven

Ondertussen blijft het gas geven op kantoor. Of thuis, want daar werken sommige Van der Krabben-medewerkers door de coronamaatregelen. “Soms móeten we elkaar fysiek treffen”, aldus Joris. “Dus dan doen we dat ook, uiteraard op afstand van elkaar. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat we opnieuw in deze situatie zouden belanden. Maar uiteraard maken we er samen het beste van.”