In Regio Oss en Uden draait de woningmarkt top!

Oververhit, nauwelijks aanbod, koper komt in de knel … het zijn maar enkele van de kreten die momenteel over de woningmarkt worden uitgestort. Hoe kortgeleden was het nog anders en hoorden we ook een klaagzang, alleen precies tegenovergesteld! De NVM geeft ons de harde cijfers, en die zijn objectief. Wij hangen er voor jou een kleine vertaalslag aan.

Op niveau

In onze regio’s, Oss en Uden, wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Bij ons gaat het gewoon goed, de woningmarkt draait op volle toeren. Natuurlijk zitten er bij ons ook woningen tussen waar we diverse kopers tegelijk voor krijgen, maar gemiddeld kunnen we (gelukkig) nog altijd voor iedereen een woning vinden die aan de wensen voldoet.

Toegenomen verkoop

Worden landelijk en regionaal minder woningen verkocht ten opzichte van vorig kwartaal, veroorzaakt door het inderdaad (landelijk) afnemende aanbod, in Oss zijn er juist meer woningen verkocht. Dat geeft al aan dat hier nog iets te kiezen valt. Onze woningmarkt is, op een enkele woning na, nog altijd ontspannen, wat goede mogelijkheden geeft om juist nu het hier allemaal nog normaal is, in te stappen of over te stappen. We zien wel een groeiende belangstelling vanuit grote plaatsen, zoals Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen voor Oss en Uden, terwijl vanuit Oss en Uden de belangstelling naar het wonen in de dorpen toeneemt. Naar onze mening een goeie ontwikkeling, de doorstroming is daarmee prima op gang.

Lichte prijsstijging

Qua prijsniveau houden we ongeveer gelijke tred met het landelijk gemiddelde: tenminste, in de regio Oss. Dat betekent dat de prijzen ten opzichte van het vorige kwartaal gemiddeld 3% zijn gestegen. In de regio Uden is de prijsstijging ten opzichte van het eerste kwartaal uitgekomen op 0,7%, maar hier zijn de prijzen juist in dat eerste kwartaal iets meer gestegen dan het landelijk gemiddelde.

Joris WeltenIn vergelijking tot de landelijke markt bieden de regio’s Oss en Uden nog ruim aanbod.

Snelle verkopen

In de snelheid waarmee woningen verkocht worden, zien we het echte, overrompelende verschil ten opzichte van een jaar geleden: een woning wordt maar liefst 52% sneller verkocht dan in het tweede kwartaal 2017! Voor de regio Oss en Uden betekent dit dat het gemiddelde nu ligt op anderhalve maand, oftewel 45 dagen. Zelf merken we binnen ons aanbod grote verschillen; opvallend is dat de appartementenmarkt een inhaalslag heeft gemaakt, waardoor de markt hier krapper wordt, wat de verkoopsnelheid opjaagt. Hetzelfde zien we bij de vrijstaande woningen c.q. de hogere prijsklasse. De nieuwbouw loopt in alle categorieën uitstekend, waardoor het aanbod hier nu ook (tijdelijk) terugloopt.

Nu kopen (maar ook verkopen) zeer aantrekkelijk!

Concluderend kunnen we zeggen dat iedereen die hier woont en/of werkt en een (andere) koopwoning zoekt, zich eigenlijk gelukkig mag prijzen. In vergelijking tot de landelijke markt bieden de regio’s Oss en Uden nog ruim aanbod. Bovendien is het gemiddelde prijsniveau in onze regio’s nu nog het meest aantrekkelijke van heel Noord Oost Brabant. Hoe lang dat nog zo blijft, weet niemand! Hoe je het ook bekijkt, nu kopen in onze regio’s is uiterst aantrekkelijk, omdat onze woningmarkt momenteel het beste in balans is, met financieel gezonde uitgangspunten. Het is goed te kopen, maar ook de verkoper kan tevreden zijn: immers, de prijzen stijgen, dus jouw bezit neemt in waarde toe. Het maakt verkoop op dit moment ook interessant, want met de hogere opbrengst komt een andere woning die misschien al langer tot de wensen behoort, wellicht binnen handbereik.

Dus steek je licht bij ons op: we hebben en krijgen nog altijd genoeg interessant aanbod over de volle breedte van de markt. Bovendien kunnen we ook regelmatig voorzien in (tijdelijke) huuroplossingen die uitkomst kunnen bieden.

Voor de cijferaars kun je het complete NVM rapport hier lezen.