Thuis in de regio met Leontien

Thuis in de regio. Wat betekent dat eigenlijk? In ieder geval dat we weten wat er leeft en begrijpen wat wonen en leven hier zo prettig maakt. In deze rubriek nemen onze medewerkers je mee naar hun favoriete plek in de regio. Deze keer: commercieel medewerkster Leontien Kuipers.

 

“Een rondje De Kleuter om even te ontspannen”

De Kleuter is een natuurgebied met een grote visvijver ten oosten van Uden, nét buiten de bebouwde kom. Een prachtige omgeving, vindt Leontien. Niet alleen gaan haar zonen er graag vissen, het wandelpad eromheen biedt ook een mooi rondje om te lopen als je even wil uitwaaien.

 

Bijten

De Kleuter wordt omzoomd door glooiende grasoevers, rietkragen en bosjes. Ook herbergt het gebied een grote variatie aan planten en dieren. Én vissen! Het is dan ook een geliefde plek voor leden van hengelsportvereniging De Kleuter, zoals de zonen van Leontien. “Als zij daar ’s avonds bezig zijn, loop ik er vaak even naartoe om te kijken of de vissen een beetje willen bijten.”

Leontien KuipersHet pad langs de oever is ongeveer anderhalve kilometer lang. Perfect voor een korte wandeling. Zo ben je lekker even midden in de natuur.

Rondje

Leontien woont aan de oostzijde van Uden. De Kleuter ligt op loopafstand van haar huis. Ze maakt dan ook regelmatig ‘een rondje De Kleuter’, zoals ze het noemt. “De Kleuter voelt als mijn achtertuin. Het pad langs de oever is ongeveer anderhalve kilometer lang. Perfect voor een korte wandeling, bijvoorbeeld na het avondeten. Zo ben je lekker even midden in de natuur. En zo’n waterplas is heel rustgevend. Je hoort alleen de eendjes en het ruisende riet.”

Zandwinning

De Kleuter is ontstaan door zandwinning. Eerst voor de aanleg van de spoordijk van het Duits Lijntje tussen Boxtel en Wesel, later (jaren zeventig) voor woningbouw. De plas is vernoemd naar het buurtschap. Door de schrale bodem is er weinig begroeiing en blijft het water relatief helder. Een eldorado voor salamanders, kikkers, padden en volgens de overlevering zelfs voor (ring)slangen.

Schaatsen

Het leuke aan De Kleuter is volgens Leontien dat je er alle seizoenen kunt genieten van de natuur. “In de winter kun je er heerlijk schaatsen. Al is de plas vrij diep, dus het moet flink vriezen voor het ijs dik genoeg is. Maar ook in de lente en zomer is het natuurgebied prachtig. Dan zitten we er soms lekker in het avondzonnetje op een bankje. En als je wat meer tijd hebt: volg dan vanaf De Kleuter het wandelpad langs het Duits lijntje richting Mill. Ook daar valt nog genoeg moois te ontdekken!”