Thuis in de regio met Linda

Gek op wandelen? Dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan Bedaf, vindt Linda Verwijst. Onze frontdeskmedewerker van ons makelaarskantoor in Uden is een ware ambassadeur van het uitgestrekte natuurgebied ten westen van Uden. Omringd door bossen, zandvlaktes en heidevelden voelt ze zich helemaal thuis in de regio.

“Bos, zandvlaktes en heidevelden… Bedaf is prachtig”

Toegegeven: er zijn veel mooie natuurgebieden in regio Uden omgeving. Maar dit is wel een hele bijzondere, vindt Linda. “Bedaf is een heerlijke plek om je hoofd even leeg te maken. Het is er zo prachtig, vooral door de bijzondere combinatie van bossen, zandvlaktes en heidevelden. En fijn: het natuurgebied is dichterbij dan je denkt. Je bent er zó!”

Blote kont

Bedaf is de lokale afkorting voor ‘De Bedafse Bergen’, het uitgestrekte natuurgebied ten westen van Uden. Het woord Bedaf (een verbastering van ‘bid af’) stamt uit de tijd dat het een bedevaartsplaats was. De ‘bergen’ duiden op het hoge zandduin middenin het gebied. “Lokaal noemen we die berg de Blote Kont”, lacht Linda. “Het is een indrukwekkende, steile heuvel van zo’n twintig meter hoog. Vooral voor kinderen een machtige plek om te spelen. En om in de winter naar beneden te sleeën.”

Linda VerwijstVoor mij is Bedaf altijd een magische omgeving geweest om naartoe te gaan.

Magisch

Als geboren en getogen Udense komt Linda al vanaf haar kinderjaren in het gebied. Vroeger met haar oma voor een zondagse wandeling en nu als ze even lekker uit wil waaien. Bedaf is volgens Linda een geliefde plek in de regio, die zich ook goed leent voor activiteiten met het hele gezin.

“Denk aan een zomerse picknick. Of aan een beachvolleybaltoernooi en een speurtocht langs het ven. Zelf herinner ik me ook een zomersportkamp, toen ik nog aan de verdedigingssport Hanmudo deed. Voor mij is Bedaf altijd een magische omgeving geweest om naartoe te gaan.”

Warme chocola

“Bedaf is buitengebied, maar vanuit Uden ben je er zo”, besluit Linda. “En kom je van verder? Dan is er genoeg parkeergelegenheid om het gebied heen. Zelf fiets ik altijd naar de entree bij de langlaufvereniging. Dan sta je binnen twee minuten op de hoge duin. En na je wandeling kun je bij Gasterij De Pier nog even stoppen voor een kop warme chocolademelk of een lekker koel pilsje.”