“Het is een luxe om op steenworp afstand van dit bos te wonen”

Als er bij Van der Krabben íemand thuis is in de regio, dan is het Inge Zwaans van onze afdeling beheer/VVE. De trotse Schaijkse woont al heel haar leven in het dorp in de Maashorst. Over haar favoriete plek in de regio twijfelde ze dan ook geen moment: het Docus de Das-avonturenpad in het nabijgelegen natuurgebied.

 

Het Docus de Das-avonturenpad is een verhard wandelpad van anderhalve kilometer, dwars door de bossen van de Maashorst. Overal langs de route kom je houten speeltoestellen tegen. Die maken het pad ook tot de favoriete plek van Moon, de éénjarige dochter van Inge en Rik.

“Met Moon komen wij hier heel veel”, vertelt Inge. “Voor haar geboorte was ik ook al graag in het bos, maar tegenwoordig is het echt een uitstapje. Het startpunt van het pad is niet ver van ons huis. We zijn er binnen tien minuten en hoeven dus niet de hele dag uit te trekken voor een leuke activiteit.”

Dicht bij het bos

Bij het avonturenpad hoort een verhaallijn. Door aan een paddenstoel te draaien, kunnen de kinderen die beluisteren. “Moon is daar nu nog wat te klein voor”, aldus Inge. “Maar over een tijdje maakt dat verhaal het pad natuurlijk nóg leuker. Nu genieten we vooral van de rust en de natuur. Auto’s en fietsers kunnen er namelijk niet komen. Wandelaars zijn er een heleboel, maar er is meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Ik vind het echt een luxe om op steenworp afstand van dit mooie bos te wonen.”

Goed bewaard geheim

Inge is verknocht aan Schaijk. Voor geen goud zou ze ergens anders willen wonen. Dat komt volgens haar zowel door de gezellige mensen als door de aangename leefomgeving. “Schaijkenaren wisten hun weg naar de Maashorst altijd al te vinden. Voor anderen was het heel lang een goed bewaard geheim. Toch ben ik blij dat het natuurgebied de laatste jaren flink aan bekendheid heeft gewonnen. Iedereen in de regio zou hier zo nu en dan van de buitenlucht moeten komen genieten.”

Lekker moment

Volgens Inge zijn het avonturenpad en het bos het hele jaar door de moeite van het bezoeken waard. Maar de mooiste indrukken doe je op in de lente. “Dan wordt alles groen en laat je je jas voor het eerst weer thuis”, lacht ze. “Dat is altijd een lekker moment. En als je geluk hebt, kom je ook pony’s en taurossen tegen. Ik blijf het bijzonder vinden dat die dieren daar in het wild leven. Het is goed toeven in Schaijk!”